Què n’han dit

10.07.2018 | 0 Comentaris

Els primers whats: 

Brutal! N’encanta! Malgrat el tema no és una lectura frívola. Divertit, ben escrit. Quin gran llibre!
Xavi Ayén

 

M’ha agradat molt. Sobretot per la desimboltura. Aquesta dona té un morro que se´l trepitja.
Gustau Nerín

 

Impactat!
Xavier Pla

 

N’estava llegint un altre però m’he quedat enganxat a aquest. Ja sóc a la 300!
Lluís Llort

 

Els homes. Oh! Sempre recordaré la lectura d’aquest llibre ben lligada a les vacances del 2018. Saps? No sé dir-te si m’ha agradat tant o més que Tu no ets una mare com les altres. No saps quina grata companyia m’ha fet l’Eveline explicant-me les seves trifulques amoroses. Quin personatge tan ben treballat , quines contradiccions tan pròpies de la naturalesa humana. Apassionant, aquesta lluita entre orgull i feblesa d’aquesta doneta. Trobo que està ben pensat això d’ombrejar les parts censurades, original i molt interessant per entendre la mentalitat de l’Alemanya de l’època.
EvaPortell, La Gralla

 

Ja m’he acabat el llibre. L’Evelyn m’ha semblat un personatge fascinant, m’ha semblat mot “d’ara”. Tan forta i segura i a la vegada tan feble!
M’ha encantat el “desparpajo” explicant la seva vida amorosa. En fi, crec que és un llibre fàcil de llegir, gens farragos, divertit moltes vegades, i que t’ensenya molt a nivell emocional i psicològic. Crec que es pot recomanar fàcilment..
Asun, FNAC

 

Ostres Isabel, aquest cap de setmana he començat i ja em te totalment atrapada i entusiasmada! Realment és veritat que es tracta d’una història fantàsticament escrita…(al cap de 3 dies): La maravellosa impressió inicial és manté sens dubte. És magnífica de principi a fi. A mi m’agraden tot tipus de llibres i només exigeixo
dos coses: que estiguin ben escrits i que entretinguin (per què de què serveix un molt bon llibre si avorreix?) En tot cas, ELS HOMES té això i molt més i és el que la fa tant genial: història, psicologia, sentiments, humanitat…..De veritat, gràcies pel regal!
Anna Huguet, LIBRANDA

Als mitjans

«Un llibre per a gaudir de bona literatura, per a endinsar-nos en l’ànima humana a un ritme trepidant i amb ple sentit de l’humor.»
Ramon Moreno, La República

«Els homes és una obra d’una gran contundència, que no deixarà ningú indiferent. És una història admirable, sobretot, per la immensa sinceritat de l’autora, per la voluntat de no deixar d’explicar res. Però, alhora, és una història que ens ajuda a entendre una determinada forma de viure la feminitat, entre l’assumpció de la dominació masculina, i l’intent de sobreviure a través de la seducció i, si cal, de l’engany. Schrobsdorff té una veu potent i punyent, i la seva escriptura és àgil i hipnòtica. El qui va disfrutar del No és una mare com les altres, no quedarà decebut d’Els homes. I els que encara no han llegit l’Angelika Schrobsdorff, tenen una ocasió d’or de trobar una autora tan interessant en la seva literatura com en les seves vivències.»
Gustau Nerín, El Nacional

«Fascinant novel·la semi-autobiogràfica. una mirada genuïna però també crua i crítica amb ella mateixa. Schrobsdorff no jutja, no imposa, només explica.  En definitiva, Els Homes és una novel·la única, fascinant i brutalment sincera que trenca amb patrons i estereotips. Ens mostra una Eveline lliure i descarada; fa amb els homes el que vol, tot i viure-hi sempre sotmesa. El seu lema: Seduir per sobre de tot.»
Marta Vilà, Núvol

«Efectiu, fresc, directe. Amb diàlegs ben construïts, unes descripcions ajustades i un ritme sostingut.»
Lluís Llort, El Punt Avui

«Els homes narra les peripècies biogràfiques, psicològiques i eròtiques de l’Eveline (transsumpte de la mateixa Schrobsdorff), triplement vençuda, per alemanya,jueva i dona, i que malgrat això esconsagra a seduir. Femme fatale culta, ens ofereix una perspectiva inusual en els relats de l’època –la de la noia– amb una sinceritat que desarma i sense quedar­se en una successió frívola d’amants, sinó que mostra un fresc sociològic i psicològic del que era viure al’època, amb les misèries i el poble patint però també els ambients de les classes altes i els cercles artístics.»
Xavi Ayén, La Vanguardia

«Un material insòlit, inadequat, incòmode, sobretot venint d’una dona desconeguda que debutava posant una bomba als tabús intocables, als rols imperants i a les convencions de certa burgesia alemanya de l’època

“[Eveline Clausen] sempre en volia més i més –es pot llegir–. Més amor, més seguretat, més poder, més diversió”. Buscava tornar a ser aquella nena mimada i privilegiada de l’Alemanya idealitzada d’abans de la guerra. Buscava compensació per a tant patiment.
El personatge va sumant capes a mesura que es va fent adulta, home rere home, fins passats els 30 anys: a la decisió, l’atreviment i la passió s’hi afegeixen l’angoixa, la tristor i el cinisme. Angelika Schrobsdorff, casada el 1971 amb el cienasta Claude Lanzmann –el director del documental Shoah–, havia explicat el seu desig desbocat. “Volia poder, exercir poder. He fet mal a molts homes. Em comportava amb ells com un home, i no hi estaven avesats, per deixar-ho passar així com així. Sempre he sortit corrents de cop i volta, sense escenes, sense problemes, res. Simplement fugia”, havia dit a Stern el 2008. El llibre també ho explica amb unes altres paraules: “Si una dona fa la seva vida i no se sotmet de bon grat a l’home, és una histèrica o una neuròtica. Si al llit no reacciona com l’home espera des de la simplicitat i la supèrbia, és una frígida. I si es vol prendre les mateixes llibertats que l’home en l’àmbit sexual, és una nimfòmana. Els amos i senyors tenen una etiqueta per a tot el que fan o són les dones”. I fins i tot així, no hi va haver prou etiquetes per definir la personalitat aventurera i serpentejant d’Eveline Clausen. ¿O era Angelika Schrobsdorff?»

Laura Serra, Ara

«Para Martí, Angelika Schrobsdorff “fue una gran seductora de hombres y será siempre una gran seductora de lectores” y no obvia que “escribir y publicar este libro en el año 1961 sólo está en las manos de una mujer valiente y de mucho carácter”»
Irene Dalmases EFE

«Sempre ens han explicat la història al revés: sempre ens han explicat les vivències de la femme fatale des del punt de vista masculí, i arriba Schrobsdorff i t’explica la seva vida semiautobiogràfica i et diu que l’únic que importa a la vida és bàsicament seduir.»

Librotea

«Resulta molt atractiva aquesta manera de fregar el fulletó sentimental –pel fet d’explicar exclusivament assumptes relacionats amb l’amor i el sexe–. Però no hi cau mai. S’entén molt bé que el llibre escandalitzés, en la seva època. No hi ha dubte que proposava una desviació del patró autobiogràfic masculí: és una dona la que decideix quan comencen les relacions, quan acaben i què n’espera.»
Anna Caballé, El País

«Un fresc sobre la passió, l’erotisme i els tabús en una Europa devastada per la guerra. Un exercici de llibertat amb una bellesa inquietant. No pretén alliçonar-nos. Es conforma mostrant-nos la imperfecció i la fragilitat de l’espècie humana.»
Rafael Narbona, El cultural

«Una vegada més l’atractiu de la narrativa de Schrobsdorff rau en la naturalitat, lluny de circumloquis i complexitats amb què, al capdeltemps, obre el destil∙lat i colpidor de si mateixa a la mirada del lector actual.»
Robert Saladrigas, La Vanguardia

«La novel·la clau, escrita amb un estil desimbolt i transparent, ofereix un reportatge íntim dels primers anys de l’ocupació a la part occidental d’Alemanya.»
Der Spiegel 39/1961

«Escriu una frase que sigui veritat!”, s’exigia a si mateix Hemingway. Schrobsdorff ha dedicat la seva vida a escriure només veritats. Ja siguin sorts o desgràcies, ha viscut més que la majoria de la gent. Schrobsdorff es podria comparar a un cirurgià. El seu llapis és un bisturí. Dissecciona la gent exposant la veritat, i per damunt de tot a si mateixa.»
Johannes Mario Simmel (Frankfurter Allgemaine Zeitung, 1992)

 «Poques vegades els trets del destí personal queden tan ben conformats en una novel·la psicoeròtica de tanta intensitat com al relat en primera persona de l’Eveline, una noia mig jueva que amb setze anys viu el final de la guerra des de Bulgària i, havent arribat tot just a l’edat adulta, amb ganes de menjar-se el món i saltant d’aventura en aventura, torna a l’Alemanya ocupada.»
Contracoberta de l’edició alemanya, a dtv.

 

«El gran talent d’Angelika Schrobsdorff consisteix a suggerir les coses. No es perd ni en teories ni en explicacions abstractes. Narra el que ha viscut, i ho explica amb distància i amb una ironia tendra. No s’indigna ni es sorprèn.»
Simone de Beauvoir

 

«L’obra del seu debut, ​Els homes, es va considerar escandalosa el 1961 tant pel seu llibertinatge com per la història del seu origen jueu.»
Rundfunk Berlin-Brandenburg, 27/10/2016

 

«Seguint l’ordre que li havia donat la seva mare (“T’has de venjar dels homes alemanys”) i sent fidel a la seva manera salvatge d’estimar (“El meu aspecte era la meva arma”), l’any 1961 va publicar la seva primera novel·la, ​Els homes​, on explica vivències de sòlida base autobiogràfica, psicològicament reveladores, d’una jove que manté relacions amb diversos homes més grans que ella a l’Alemanya de postguerra.» 
Gerrit Bartels, Der Tagesspiegel, 02/08/2016

 

«Més enllà de les seves explosives aventures sexuals, el llenguatge de Schrobsdorff es torna més brillant i acurat amb cada pàgina al llarg de les set-centes que té la seva novel·la autobiogràfica, que submergeix el lector en un veritable xuclador.»
aviva-berlin.de

0 comentaris

Escriu el teu comentari

Vols unir-te a la conversa?
Agraïm la teva participació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.