Un guàrdia civil a la selva
«L’agost de 1917, els qui van veure l’oficial Ayala embarcar-se al vaixell correu de la Transatlántica, a Cadis, no podien sospitar que aquell jove arribaria a ser tan odiat. No imposava gaire. Només tenia vint anys, tot just acabava de sortir de l’adolescència. Curt de talla i escanyolit, s’havia deixat bigoti, com era moda entre els militars.»
Sota aquesta aparença gris s’amagava el cruel tinent que amb el temps va atemorir els habitants de la Guinea Espanyola: Julián Ayala Larrazábal, també anomenat abé, el dolent pels qui el patien. Es pot dir que la seva carrera és paral·lela a l’aventura salvatge que la metròpoli va emprendre a l’Àfrica equatorial: el genocidi, la corrupció i el tràfic encobert d’esclaus hi van ser el pa de cada dia des que va començar la Gran Guerra i fins ben entrat el segle XX. En pocs anys, Ayala va deixar de ser un simple subordinat per convertir-se en el despietat home de confiança dels governadors de la colònia.
Un guàrdia civil a la selva il·lumina les ombres d’un personatge que mereix un capítol propi a la tèrbola història del colonialisme espanyol. Amb aquest llibre, Gustau Nerín fa el retrat d’un país on, amb el pretext d’apropar-hi la civilització, es cometeren atrocitats que van quedar impunes i que molt sovint s’han silenciat.
- Edicions La Campana, 2006
- Número 268
- PVP 15,00
- 296 pàgs.
- ISBN 84-95616-84-X
- 1 edició
- Traducció
-
Fago
Entre els lectors i jo
El nen perdut
Nascuts per córrer
-
Blanc bo busca negre pobre
El club dels perfectes
L’assassí del làser
Arrels nòmades
-
I la festa segueix
A peu per Múrcia
El factor humà
La dictadura de la incompetència
-
Esquizo
Estic prenyat
El meu ofici
Informe al difunt
-
Mare
Els homes
Parir con humor
Parir amb humor
-
Tu no ets una mare com...
La vella capitana
L’amic president
L’avi Ninus
-
Moments estel·lars de Catalunya
Els escarxofats
Fago
Fago
-
Entre els lectors i jo
El nen perdut
Wikileaks per dins
Nascuts per córrer


Escriu el teu comentari
Vols unir-te a la conversa?Agraïm la teva participació.